Yuverta vmbo Naarden opent Yungle kas


De Naardense vmbo-school Yuverta opent op donderdag 29 februari aanstaande de nieuwe innovatieve Yungle kas. Dit doen zij met samenwerkende bedrijven, buurtbewoners en collega’s.

De vernieuwde kas, die ook wel de Yuverta Yungle wordt genoemd, biedt leerlingen een groene leeromgeving. Het is een kweekvijver voor de praktijkvakken, maar ook een prikkelarm klaslokaal voor de theorievakken.

Innovatief onderwijs
Het idee voor de Yuverta Yungle ontstond tijdens de bouw van het Technolab (geopend in 2022). De school wil de bestaande kas betrekken bij dit project om zo een innovatieve omgeving te creëren, waarbij de leerlingen groene praktijkvakken nog beter kunnen ervaren.

Yuverta Yungle
In de Yuverta Yungle komt de techniek van groenontwikkeling sterk naar voren. Hier zie je het groeien en bloeien van planten heel duidelijk. Ook de effecten van klimaat, verlichting, voeding en water zijn goed zichtbaar. Jeroen Staring, docent Groen: “In de kas draait alles om groeivoorwaarden voor de plant. Dat zijn voeding, temperatuur, lichthoeveelheid, substraat en water. Dit combineren we zoveel mogelijk met de huidige moderne technieken. En hoe leuk is het om les te krijgen in een Yungle?

Deelopdrachten
Gert van Bergen, docent Groen: “Binnen de lessen gaan de leerlingen in deelopdrachten aan het werk. Ze gaan hierbij aan de slag met regeltechniek, vermeerderen van planten, groeitechnieken en klimaatregeltechnieken. In de lessen kunnen leerlingen bepaalde situaties en gevolgen simuleren. Zelfstandig werken met een leskaart behoort ook tot de mogelijkheden.

Groen klaslokaal

Bij het vormgeven van de Yungle kas is er goed gekeken naar de aansluiting van de eindtermen met modern groen. De leerlingen die de kas betreden moeten zoveel mogelijk in een groene open leeromgeving kunnen leren en werken. Daarom is er bewust gekozen om het instructielokaal in de kas eruit te halen. Het resultaat is een natuurlijke omgeving in combinatie met rustgevende kleuren.

Leerkrachten basisscholen
Leerkrachten en leerlingen van basisscholen uit de buurt kunnen zich ook aanmelden voor een lesje in de Yungle kas. Hiervoor kunnen ze contact opnemen met de school. Ook kun je met groep 7/8 het Technolab van Yuverta (of van een van de andere drie Technolabs in het Gooi) bezoeken.

Yuverta vmbo Naarden opent Yungle kas - Maak Het Met Techniek