VMBO Techniekdagen

Geslaagde VMBO Techniekdagen!

De VMBO Techniekdagen Gooi- en Vechtstreek van 7 tot en met 10 maart 2022 zijn geslaagd! 871 leerlingen VMBO KBB/GTL en 47 begeleiders maakten kennis met de mogelijkheden van leren en werken in de techniek.

Vanaf oktober 2022 kunnen vmbo-scholen zich weer inschrijven voor de volgende editie die van 13 t/m 17 februari 2023 wederom plaatsvindt op de locaties Bouw- en Installatiemensen Gooi en Vechtstreek en MBO Hilversum.

Resultaten en inzichten

Eén van de doelen van de techniekdagen is om leerlingen een beter (en vooral breder) inzicht te geven in de mogelijkheden van techniek en om de interesse bij de leerlingen aan te wakkeren voor technische beroepen of opleidingen. Uit een enquête onder 200 leerlingen van 12 scholen bleek dat 75% van de leerlingen een beter beeld heeft gekregen van de mogelijke technische opleidingen en beroepen. 35% van de deelnemers heeft meer interesse gekregen in een technische opleiding of beroep. Download hier de evaluatie voor meer resultaten en inzichten.

Keuze uit allerlei workshops

De leerlingen gingen door middel van allerlei workshops anderhalf uur actief aan de slag met techniek en technologie op de locaties Bouw- en Installatiemensen Gooi en Vechtstreek en MBO Hilversum in Bussum. Er was keuze uit verschillende activiteiten, zoals een workshop over de constructie van een brug, ICT, 3D Printing, productietechnologie in de metaal, laboratoriumtechniek, technische hulpmiddelen in de zorg, de techniek achter medicijnen en het programmeren van robots. Ook konden leerlingen aan de slag met podiumtechniek, was er een escaperoom met opdrachten uit de installatie- en bouwtechniek en maakten ze zelf een graphics interchange format (gif).

Bekijk het filmpje!

Workshop Techniek van de auto

Pon Dealer uit Amersfoort verzorgde een workshop autotechniek. Opleidingsverantwoordelijke Bertus Bakkenes vertelt hoe dat in z’n werk ging: “We parkeerden een elektrische en benzineauto in de hal waar de leerlingen mee aan de slag konden onder begeleiding van een monteur en commerciële medewerker. Aan de hand van een checklist, gebaseerd op de officiële lijst die een monteur in de werkplaats aanhoudt, controleerden ze de twee auto’s op o.a. olie-, waterpeil, ruitenwissers en bandenspanning. Bij het controleren van het oliepeil van de elektrische auto keken sommigen wel even gek op. Deze auto ziet er onder de motorkap natuurlijk compleet anders uit.”n quiz. Iedere 20 minuten wordt er centraal gewisseld en kiezen leerlingen een nieuwe workshop.

Opleiding autotechniek

In de 20 minuten die ze per groepje krijgen, kunnen de jongeren even snuffelen aan de verschillende soorten autotechniek. Bertus: “Pon zoekt continu mensen die het vak willen leren. Bij de techniekdagen begint het. Deze geïnteresseerde jongeren moet je warm maken, want zij staan nog voor hun opleidingskeuze. Als wij hen dan enthousiast kunnen maken voor autotechniek, dan is dat mooi en komen ze misschien bij ons een BBL-plek (werkend leren) invullen. Al zijn het er maar 10 die kiezen voor autotechniek, dan zijn wij al heel blij!”  

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven

De Techniekdagen zijn onderdeel van Sterk Techniekonderwijs het Gooi die, met het platform Maak het met Techniek, alle kinderen uit het Gooi hun talent voor techniek wil laten ervaren. Tijdens de Techniekdagen krijgen jongeren inzicht in de mogelijkheden van leren en werken in de techniek. De dagen worden jaarlijks georganiseerd door een samenwerking van enthousiaste mensen uit technisch bedrijfsleven, mbo-, vmbo-onderwijs, overheid en brancheorganisaties die de techniek een warm hart toedragen. De Techniekdagen zijn aangesloten bij Tech your Talent.

Vragen?

Mail naar marleen@skriva-ondernemen.nl, projectleider Techniekdagen Gooi en Vechtstreek. Houd voor de ontwikkelingen onze site in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Partners