Technolab Hilferstheem College kan van start!

Op woensdag 21 september 2022 is het Technolab Hilfertsheem College geopend. Het lint dat directeur Gerdine Jongeneel voor de gelegenheid doorknipte werd gebracht door een levensechte robothond. Hij kreeg een welverdiende aai!

Over de routing van de ruimte vertelt Gerdine: ‘Je start in het midden van de ruimte, dan ga je iets bedenken bij “think”, ga je het ontwerpen bij “design” en ten slotte maken bij “create”. Zo is leren heel praktisch. In deze ruimte benadrukken we ook de zachte kant van onze school: zorgzaamheid.’ Wismon ontwikkelde samen met de school twee programma’s voor dit Technolab die passen bij de visie van de school. De eerste is een circulaire escape game, een coöperatief spel over duurzaamheid en dingen delen. De andere gaat over smart health in het kader van zorg en welzijn.

Onder begeleiding van een onderwijsassistent probeert een Hilfertsheem-leerling een van de opdrachten.

Gastvrije school

Drie enthousiaste docenten en twee onderwijsassistenten bemensen het Technolab tijdens de door de basisscholen geboekte dagdelen. Gerdine: ‘Die gastvrijheid past bij onze school. De mensen ontvangen en vervolgens begeleiden tijdens de programma’s. De leerlingen van de Da Costaschool hebben al proefgedraaid en vonden het hartstikke tof om hier te zijn. Dus dat belooft veel goeds voor de toekomst.’

W&T toepassen in het Technolab

De media staan er bol van: er is een enorm tekort aan technici. Er moet wat gedaan worden aan dit tekort. Dat is een van de ambities van Sterk Techniekonderwijs. Het land is opgedeeld in 77 regio’s die met dit landelijke initiatief meedoen. Onder meer door de affiniteit met techniek bij leerlingen in het basisonderwijs te stimuleren. Sinds 2020 is het vak Wetenschap & Techniek (W&T) een verplicht vak in het basisonderwijs. Maar hoe moet je dat vormgeven? Sterk Techniekonderwijs het Gooi ging een samenwerking aan met vmbo-scholen uit de regio om de basisscholen daarbij te helpen. En de Technolabs dienen daar ook voor. Hier gaan de leerlingen aan de slag met W&T. Een unieke kans voor het basisonderwijs in deze regio om van deze Technolabs gebruik te maken.

Alle basisscholen in het Gooi kunnen zich met groep 7 en 8 inschrijven via de site van Maak het met Techniek.

(Vooraan) de directeuren van de deelnemende vmbo-scholen v.l.n.r. Onno de Bondt (College de Brink), Julia Wever (Yuverta), Gerdine Jongeneel (Hilfertsheem College) en Ineke Bruinsma (Groot Goylant).
Een robothond kwam het lint voor de officiële opening brengen.
Technolab Hilferstheem College kan van start! - Maak Het Met Techniek