Sinds januari is Lise Geers de Technolabbeheerder bij Yuverta vmbo Naarden. Daarnaast ondersteunt ze bij technieklessen en heeft een bedrijf in kindergereedschap. “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen zich bewust worden van de maakbare wereld en dat niet alles vanzelfsprekend is.”
Lise vindt het STO, waarin aansluiting wordt gezocht tussen onderwijs en bedrijfsleven, een prachtig initiatief. “Door leerlingen op vroege leeftijd te laten ervaren wat er mogelijk is met techniek creëer je meer interesse. Veel meer kinderen zouden moeten weten wat techniek überhaupt is en wat de mogelijkheden zijn voor hen persoonlijk. Dat ze hun eigen talent hierin kunnen ontdekken. En als ze het talent niet hebben, doen ze mooie ervaring op.”
Technieklessen over slimme technologie
Als Technolabbeheerder bij Yuverta onderhoudt ze contact met de bassischolen die een workshop in het Technolab komen doen en ze begeleidt het proces tijdens de activiteit. Daarnaast ontwikkelt ze nieuwe lessen. Zo willen ze bijvoorbeeld met MBlocks aan de gang waarbij leerlingen leren programmeren en ervaren hoe slimme technologie wordt toegepast in de praktijk. “Zelf heb ik ook drie dingen bedacht: het ontwikkelen van een zelfrijdend voertuig die plantjes gedoseerd water geeft bij een kwekerij, aan de slag met onder andere temperatuurregeling voor een geklimatiseerde stal en een robotvis gebruiken voor onderzoek onder water. Zo probeer ik een relatie te leggen tussen het aanbod van Yuverta met ‘groen en dier’ en slimme technologie.”
Onderzoekend en ontwerpend leren
“Voor slimme technologie moet altijd iets gemaakt worden wat een bepaalde functie heeft. Dan komt techniek om de hoek kijken: juist die verbinding zoek ik op. Als kinderen van het basisonderwijs hier komen wil ik dat ze zien hoe iets in de praktijk wordt toegepast en ook dat ze iets meekrijgen van de techniek die daarvoor wordt gebruikt. Dat ze door middel van onderzoekend en ontwerpend leren gaan uitvinden wat de beste oplossing is om iets werkbaar te krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van elektriciteit of met windenergie. Die combinatie van techniek en slimme technologie, daar wil ik nog even goed voor gaan zitten.”
Gereedschap voor kinderen
Lise had een handige vader en haar drie broers kozen een technisch beroep. “Zelf heb ik mijn passie voor techniek ontdekt toen ik een tjalk kocht en beroepsmatig ging varen.” Ze deed een opleiding tot zeilschipper waarbij je veel leert over de werking en het onderhoud. “Om een schip te onderhouden moet je van alle markten thuis zijn. Daar heb ik veel van geleerd en ook zelf uitgevonden.” Na tien jaar varen, hield ze het voor gezien en koos ze voor haar gezin. In 2003 startte Lise met haar partner het bedrijf ToolKid voor de ontwikkeling, productie en verkoop van gereedschap waarmee kinderen van 5-12 jaar zelfstandig en op een veilige manier kunnen werken. Er is nog van alles te ontwikkelen om kinderen enthousiast te maken voor techniek volgens Lise. “En daarom vind ik het ook zo leuk om deel uit te maken van een initiatief als STO.”