Werken in de wegenbouw: “Je draagt echt iets bij”

Rick Perisutti (28) is uitvoerder bij Dura Vermeer Infra Regio Noord West. Hij heeft als grondwerker en stratenmaker gewerkt en is nu bij SPG Noord-Holland zijn laatste jaar als uitvoerder aan het afronden. “Het is gewoon heel leuk werk. Dat zouden meer mensen moeten doen”, zegt Rick.

“Als uitvoerder heb ik de leiding over wegenbouwprojecten. Ik moet ervoor zorgen dat de werkzaamheden goed worden uitgevoerd en dat de materialen op tijd zijn. Nu ben ik in Haarlem Schalkwijk bezig met een nieuwe wegconstructie. Dat is een groot gemeentelijk project. We halen het zand weg en er komt betonkorrel als wegfundering voor terug. Er komen twee rioolstelsels waardoor het vuile water gescheiden is van het hemelwater, een hele nieuwe constructie dus. Daarna maken wij een nieuwe weginrichting met parkeerplaatsen, een groenstrook en een stoep.”

Met de paplepel ingegoten

Ricks hele familie zit in de wegenbouw. “Mijn opa en zijn drie broers waren alle vier stratenmaker. Mijn opa werd op een gegeven moment uitvoerder en gaf leiding aan de rest van het groepje. Mijn vader begon op zijn zestiende als hulp bij mijn opa en is de kant opgegaan van de grond-, weg- en waterbouw. Ik ken mijn vader niet anders dan als projectleider in de wegenbouw.” Al had een baan bij Defensie Rick ook leuk geleken, de wegenbouw heeft hem altijd getrokken. “Werken met grote machines en grote werken maken leek mij het leukst.”

Papieren halen

Na de mavo deed Rick een vooropleiding bij Defensie. Rick: “Maar dat werd ‘m niet en ben ik gaan werken. Om verder te komen moest ik mijndiploma’s halen dus ben ik op mijn 21e op SPG Noord-Holland de opleidingen tot grondwerker, stratenmaker en voorman gaan doen. Ik zit nu in mijn laatste jaar voor uitvoerder mbo niveau 4.” Rick is erg enthousiast over zijn werk als uitvoerder. “Je draagt echt iets bij aan de realisatie en bent er van begin tot het eind bij betrokken. Het is leuk om alle partijen bij elkaar te brengen om een eindproduct af te leveren. Ook is het mijn verantwoordelijkheid om binnen te kosten te blijven. Ik krijg een zak geld mee van de baas waar we het voor moeten maken. En het liefst voor minder natuurlijk.”

PET Events

Ook bij Dura Vermeer is het lastig om personeel te krijgen. Rick: “Dat geldt voor alle rangen en standen.” Zijdelings is hij betrokken bij de evenementen om jongeren te motiveren voor het vak. “Samen met collega’s helpen wij Rob Stender tijdens een PET Event of Tech-event door een lesje te geven, bijvoorbeeld over het nut van heipalen. Of we gaan bruggen bouwen met de kinderen waar meestal een prijs aan verbonden zit.” Rick vindt het belangrijk dat er dergelijke evenementen bestaan. “Ik doe mee om mensen enthousiast te maken voor ons werk. Ook omdat ik het zelf heel leuk werk vind. En ik denk dat heel veel mensen niet weten wat het precies inhoudt. Daarom rollen ze er niet zo snel in. Je hoopt dat bezoekers van het event er over napraten met familie en vrienden. Dat het leuk was en blijft hangen. En uiteindelijk een kijkje bij ons komen nemen!” 

Werken in de wegenbouw: “Je draagt echt iets bij” - Maak Het Met Techniek