Werken in de installatietechniek

Martijn Keijer (37) werkt al vanaf zijn negentiende als projectleider bij Schipper bv installatie. “Ik ben verantwoordelijk voor het project en stuur de monteurs aan die het werk uitvoeren. Ik vind het een mooi vak en ik begeleid leuke, uitdagende projecten.”

Wat doet Schipper zoal?

“Wij doen veel in de verduurzaming van huizen en gebouwen, zoals het plaatsen van pelletketels, warmtepompen en zonnepanelen. Laatst hebben we een kasteel in Driebergen gasvrij gemaakt met behulp van een 400 kW-pelletketel inclusief de regeltechniek.”

Hoe ziet jouw dag eruit?

“Ik begin op kantoor met een bakkie koffie en zet de jongens aan de slag. Onze monteurs doen ook kleine klusjes als een cv-ketel of een lekkende buitenkraan repareren. Daarna loop ik mijn mail door en ga bij de projecten kijken of alles goed verloopt. Regelmatig heb ik een bouwvergadering met de klant om de status door te lopen en om te vragen of er nog wensen zijn. ’s middags breng ik veel tijd door achter de computer, maak ik bijvoorbeeld calculaties, controleer ik bouwtekeningen en stuur deze naar werkvoorbereiders.”

Met welk project ben je bezig?

“Op de IJsbaankade in Huizen zijn we de ketels aan het vervangen voor negenenveertig woningen. Hier komt een stukje bouwkunde bij kijken aangezien we ook de rookgaskanalen in het flatgebouw van boven naar beneden vervangen, dat vind ik leuk. En als ik hoor hoe tevreden de bewoners zijn over de voortgang, maakt dat mij en de jongens blij.”

Merken jullie bij Schipper dat personeel moeilijk te krijgen is?   

“Ja, we hebben vier vacatures openstaan waar al een jaar niks op af komt. En als er wel op wordt gesolliciteerd, blijkt het toch geen goede match. Wij doen veel met warmtepompen en dan verwachten wij bepaalde kennis van de mensen, die ze niet meekregen in hun opleiding. Daar stopt het dan voor sommigen.”

Op welke manier leveren jullie een bijdrage aan scholing?

“Via de sponsoring van fabrikanten staat er een warmtepomp bij Installatiemensen in Bussum waar ROC-leerlingen aan kunnen sleutelen en mee kunnen oefenen. Dit is opgezet door een aantal installateurs. Zo hopen we weer een paar enthousiastelingen binnen te krijgen.”

Werken in de installatietechniek - Maak Het Met Techniek