Te gekke workshops op Techniekdagen

Van maandag 7 t/m donderdag 10 maart 2022 namen ruim 1000 vmbo KBB- en GTL-leerlingen uit de Gooi en Vechtstreek deel aan de Techniekdagen. Zij gingen door middel van allerlei workshops actief aan de slag met techniek en technologie op de locaties van Bouw- en Installatiemensen Gooi en Vechtstreek en MBO Hilversum in Bussum.

Tijdens een programma van 1,5 uur maakten zij kennis met verschillende mogelijkheden van werken in de techniek. Er was keuze uit verschillende activiteiten, zoals een workshop over de constructie van een brug, ICT, 3D Printing, productietechnologie in de metaal, laboratoriumtechniek, technische hulpmiddelen in de zorg, de techniek achter medicijnen en het programmeren van robots. Ook konden leerlingen aan de slag met podiumtechniek, was er een escaperoom met opdrachten uit de installatie- en bouwtechniek en maakten ze zelf een graphics interchange format (gif).

Workshop Techniek van de auto

Pon Dealer uit Amersfoort verzorgde een workshop autotechniek. Opleidingsverantwoordelijke Bertus Bakkenes vertelt hoe dat in z’n werk ging: “We parkeerden een elektrische en benzineauto in de hal waar de leerlingen mee aan de slag konden onder begeleiding van een monteur en commerciële medewerker. Aan de hand van een checklist, gebaseerd op de officiële lijst die een monteur in de werkplaats aanhoudt, controleerden ze de twee auto’s op o.a. olie-, waterpeil, ruitenwissers en bandenspanning. Bij het controleren van het oliepeil van de elektrische auto keken sommigen wel even gek op. Deze auto ziet er onder de motorkap natuurlijk compleet anders uit.”

Opleiding autotechniek

In de 20 minuten die ze per groepje krijgen, kunnen de jongeren even snuffelen aan de verschillende soorten autotechniek. Bertus: “Pon zoekt continu mensen die het vak willen leren. Bij de techniekdagen begint het. Deze geïnteresseerde jongeren moet je warm maken, want zij staan nog voor hun opleidingskeuze. Als wij hen dan enthousiast kunnen maken voor autotechniek, dan is dat mooi en komen ze misschien bij ons een BBL-plek (werkend leren) invullen. Al zijn het er maar 10 die kiezen voor autotechniek, dan zijn wij al heel blij!” 

Foto’s: Moos Productiehuis.

Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven De Techniekdagen zijn onderdeel van Sterk Techniekonderwijs het Gooi die, met het platform Maak het met Techniek, alle kinderen uit het Gooi hun talent voor techniek wil laten ervaren. Tijdens de Techniekdagen krijgen jongeren inzicht in de mogelijkheden van leren en werken in de techniek. De dagen worden jaarlijks georganiseerd door een samenwerking van enthousiaste mensen uit technisch bedrijfsleven, mbo-, vmbo-onderwijs, overheid en brancheorganisaties die de techniek een warm hart toedragen. De Techniekdagen zijn aangesloten bij Tech your Talent.

Te gekke workshops op Techniekdagen - Maak Het Met Techniek