Talent Primair sluit zich ook aan

Talent Primair, onderwijsorganisatie met 22 basisscholen in Gooi en Vechtstreek, uit Huizen is de nieuwste samenwerkingspartner van Sterk Techniekonderwijs (STO) het Gooi.

De onderwijsorganisatie ontwikkelt op betrokken wijze talenten voor een betere wereld met uitdagend onderwijs en stimuleert een actief lerende houding. Hiermee sluit de ambitie van Talent Primair naadloos aan op de ambitie van STO het Gooi die alle jongeren uit het Gooi hun talent voor techniek wil laten ervaren. Derek Laout, projectleider ICT van Talent Primair: “Wij willen dat leerlingen zich breed kunnen ontwikkelen, dat betekent dus ook op het gebied van techniek en digitale geletterdheid. Er zijn genoeg kinderen die wat minder lezen of minder taalgevoelig zijn en misschien juist helemaal wild worden van techniek. Wij proberen leerkrachten en leerlingen hierin mee te nemen.”

Overal zijn mensen nodig

Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan de Technolabs vindt Derek. “We hebben mensen op allerlei plekken nodig, maar als een kind kiest voor techniek wordt daar een beetje beetje meerwarig over gedacht, zeker in het Gooi. Terwijl ook hier genoeg kinderen zitten die goed gedijen op een kaderopleiding van het vmbo als College de Brink of Yuverta. Als groep 7/8-leerlingen daar al een keer geweest zijn is de kans groter dat ze hier enthousiast over vertellen thuis en een ouder zich achter de oren krabt. Dat vind ik het mooie aan Maak het met Techniek.”

Inspiratieworkshop Technolabs

Voor de directeuren, leerkrachten en i-Coaches (ICT’ers) van de Talent Primair-scholen vinden volgend schooljaar een aantal inspiratieworkshops plaats in de Technolabs, georganiseerd door STO het Gooi. Derek: “Vier keer per jaar hebben we sowieso een bijeenkomst met de i-Coaches en dan is het hartstikke leuk om naar zo’n inspirerende locatie gaan.” Zelf beschikt Talent Primair over een innovatiecentrum waarin leerkrachten ideeën kunnen opdoen voor hun W&T-les, de Technolabs vormen hierop een welkome aanvulling. “In de klas doen we wel eens iets met figuurzagen, dan is het leuk en leerzaam dat de leerlingen er bij een Technolab achterkomen dat ze dat ook met een computergestuurde lasercutter kunnen doen.”

Lessenserie programmeren

Talent Primairs innovatiecentrum ontwikkelt in samenwerking met de Hogeschool Utrecht een lessenserie “programmeren van apparaten” voor groepen 5, 6, 7 en 8. De leerlingen werken dan aan een wasmachine, parkeerplaats of draaimolen. “Het is een klein stukje bouwen met als hoofdmoot programmeren. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de slagboom van de parkeerplaats open- en dichtgaat”, aldus Derek. STO het Gooi en Talent Primair gaan onderzoeken hoe ze elkaar in dit project kunnen versterken.

Talent Primair sluit zich ook aan - Maak Het Met Techniek