‘Onze’ leerlingen op de Dutch Media Week

Van 30 september tot en met 10 oktober 2021 vond de Dutch Media Week (DMW) plaats in Hilversum. Via STO het Gooi, één van de partners van DMW, namen ook po- en vo-leerlingen uit het Gooi deel aan dit evenement, waaronder (vo) College de Brink uit Laren en basisschool de Ark uit Huizen.

Linda Pieke, docent media, vormgeving & ICT (MVI) van College de Brink was erbij met de leerlingen van leerjaar 3 MVI en 11 leerlingen van leerjaar 4 MVI met fotografie als keuzevak. De derdejaars kregen een introductie over DMW, een rondleiding door Beeld & Geluid en een grafisch vormgever vertelde hoe de huisstijl tot stand is gekomen. Linda: “Vooral de presentatie over de huisstijl vonden ze interessant. Toen werd het namelijk praktisch. Het is iets waar ze echt iets mee kunnen.”

Foto’s in e-magazine

De 11 vierdejaars leerlingen met keuzevak fotografie mochten een dagdeel in groepjes fotograferen bij de verschillende workshops en presentaties. Zij kregen een planning en stappenplan om minimaal 40 foto’s te maken waaronder twee foto’s in kikkerperspectief, vier portretfoto’s, twee wide shots van de locatie en twee scherpte-dieptefoto’s. Linda: “Bijzonder waren de fotomomenten met de BN’ers Humberto Tan en Diana Matroos. Alles was goed georganiseerd en er was altijd wel even tijd voor een praatje. Het was daardoor erg motiverend en het heeft de leerlingen enthousiast gemaakt voor digitale vormgeving.” Een selectie van de foto’s is terug te vinden op de Instagrampagina van College de Brink en zal verschijnen in het e-magazine van DMW. Om alvast een idee te krijgen, dit is het e-magazine van vorig jaar.

Reacties van de leerlingen

Enkele leerlingen die deelnamen aan de foto-opdracht vertellen hoe ze het hebben ervaren en wat ze eraan hebben gehad:

“Ik heb veel geleerd over licht inval en het gebruiken van een camera” (Feline 4M)
“Het was erg interessant om te zien hoe alles in zijn werk ging. Daarbij was het erg leerzaam om dit bij te wonen live achter de camera’s” (Moïsha 4M)
“Ik heb geleerd hoe de studio’s werken en hoe alles gaat behind the scenes”(Fransisco 4K)
“Ik vond het super leuk! gewoon de vrijheid die we hadden en wat we allemaal mochten fotograferen vond ik heel gaaf” (Nadeche 4B)

Scholieren van de Ark

Groep 8 van basisschool de Ark uit Huizen ondernam een ander avontuur tijdens de DMW. Leerkracht Allard van Eck vertelt: “Er werd uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival (ESF) en welke rollen hierbij horen. Op de tentoonstelling kregen ze onder andere te zien wat een licht- en geluidtechnicus doet. Daarna gingen ze aan de slag met de opdracht: ‘Deze rol zou bij mij passen’, met mijn toelichting zichzelf te presenteren alsof het een sollicitatie was.”

Een prijs motiveert

De kinderen kregen een A3-vel waarop ze met diverse materialen mochten werken. Allard: “Het motiveert dat een echte jury ernaar gaat kijken en een prijs uitlooft. Ze waren er creatief mee bezig en onderzochten bewust waar hun eigen kwaliteit lag. Het was een leuke opdracht om te ontdekken waar ze goed in zijn, anders dan ze in de klas gewend zijn. Rollen in geluid, licht, achter de camera, in de logistiek en als kostuumontwerper en presentator kwamen naar voren. Zowel in de voorbereiding als in de uitvoering. Er kwamen allerlei verrassende dingen uit. Zoals bij het inrichten van de zaal stelde een leerling voor om een waterornament te bouwen met een brug er overheen tussen twee podia, best spectaculair!”

Indrukwekkend

Allard kijkt met een goed gevoel terug op het event: “Met de bus erop uit vonden ze sowieso hartstikke leuk. De meeste indruk maakte een jongen die achter de knoppen werkte. En dat ze de kleding van de presentatoren in het echt konden zien. Dat deed echt wat met ze.”

Van de foto’s die gebruikt worden in het e-magazine zijn dit er een paar.
‘Onze’ leerlingen op de Dutch Media Week - Maak Het Met Techniek