Meester Electronics doet elk jaar mee aan Gooi on Stage

Frank Meester van Meester Electronics doet elk jaar mee aan Gooi on Stage. “Ik vind techniek met dunne draadjes een leuk vak en dat draag ik graag uit”. Gooi on Stage is een project waar ruim 900 vmbo-jongeren zich kunnen oriënteren voor een opleiding en beroep in de regio Gooi en Vechtstreek. Bedrijven uit de regio kunnen kosteloos deelnemen. Aanmelden via deze link.

Rond deze tijd onderzoeken de deelnemende leerlingen op de website van Gooi on Stage wat er zich afspeelt bij de bedrijven die 12 maart op het Beroepenfeest aanwezig zijn. Meester Electronics ontwikkelt, installeert en onderhoudt diverse producttoepassingen op het gebied van brand- en inbraakbeveiliging, professioneel geluid en telecommunicatie. “Om te weten wat er bij dit werk komt kijken en hoe leuk het is, moet je het een keer meemaken. Als jongeren beseffen dat ze met branddetectieapparatuur mensenlevens kunnen redden, raakt dat wellicht een snaar.”

Solliciteren voor de Doe dag

De jongeren van 14, 15 jaar hebben 45 minuten om zich tijdens het Beroepenfeest in te schrijven bij twee bedrijven voor een bedrijfsbezoek. Dat gaat door middel van een sollicitatie. “Ze hebben een soort paspoort mee en doen echt hun best om hun motivatie over te brengen. “Maar vol is vol, dus ze kunnen niet lang treuzelen.” Is de sollicitatie geslaagd dan mogen ze twee of drie uurtjes bij twee bedrijven op bezoek tijdens de Doe dag op 4 april. “Bij Meester bereiden we iets voor dat ze kunnen doen wat met ons werk te maken heeft. Bijvoorbeeld een stukje leiding aanleggen, een kabel trekken of solderen.”

Frank Meester.

Meedoen als bedrijf

“Je bent kapot na zo’n Beroependag, maar het is wel een prachtig spektakel als de leerlingen met veel applaus via een rode loper worden binnengehaald. Bovendien ontmoet je ook veel andere ondernemers die hun best doen mensen te interesseren voor hun vak. Ik vind het erg belangrijk dat jongeren kiezen voor techniek. De technische opleidingen die er zijn verdwijnen langzaamaan, zeker wat betreft elektronica. Er worden allerlei vakrichtingen bij elkaar gepropt waardoor de leerstof steeds minder inhoudelijk wordt. Ik denk dat als leerlingen geïnteresseerd raken in techniek, die opleidingen beter worden. Zodat er meer leerlingen op af komen en ze meer lol in hun werk krijgen.”

Overstap van atheneum naar mts

Frank deed zelf mts. “Toen ik in 4 atheneum zat kwam er bij ons in de klas een jongen vertellen over techniek. Hij deed eerst de lts, daarna mts en vervolgens hts, dat vond ik zo knap!” Hij vertelde zo gepassioneerd over zijn werk in de elektronica dat Frank de overstap maakte naar de mts. Op 24 jarige leeftijd startte hij zijn eigen bedrijf. “Volgende maand bestaan we 35 jaar. En ik doe het nog steeds met heel veel plezier.”

Bedrijven kunnen kosteloos deelnemen aan Gooi on stage. Inschrijven kan via deze link.

Meester Electronics doet elk jaar mee aan Gooi on Stage - Maak Het Met Techniek