Maak je eigen deegklei!

Wat heb je nodig?

1. Tarwebloem

2. Zout

3. Kom

4. Kopje

5. Slaolie

6. Eetlepel

7. Water

8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Volg de stappen zoals aangegeven op het plaatje hieronder.

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.

• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.

• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C (als dat mag van je ouder(s)).

Wil je een leuke proef doen? Of een leuke spreekbeurt geven met een proefje? Of wil je een kinderfeest vol wetenschap? Hier vind je alles om je daarbij te helpen!

Bron: Centrum JongerenCommunicatie Chemie