“Laatst hebben we een kasteel in Driebergen gasvrij gemaakt”

Grofweg zijn er drie soorten installatietechnici. Je hebt de monteur die bijvoorbeeld een warmtevoorziening installeert, de installatiebeheerder die er onderhoud aan pleegt en de projectleider die de monteurs begeleidt en zorgt dat de uitvoering van het project goed verloopt.

Martijn Keijer (37) is projectleider bij Schipper bv installatie in Huizen. Hij vertelt wat ze bij het bedrijf allemaal doen en wat hij er zo leuk aan vindt.

“De meeste projecten die ik begeleid gaan om het verduurzamen van huizen en gebouwen.” In 2026 mogen huizen alleen nog duurzaam worden verwarmd, met bijvoorbeeld een warmtepomp want deze gebruikt geen aardgas of hybridevorm. “Ook plaatsen wij zonnepanelen voor duurzame energie.” Energie is duurzaam als het wordt opgewekt door energiebronnen die niet schadelijk zijn voor het milieu. “Laatst hebben we een kasteel in Driebergen gasvrij gemaakt door er een grote pelletketel te plaatsen.” Een pelletketel gebruikt geen gas, maar verbrandt houtpellets om de centrale verwarming te verwarmen. Deze houtpellets bestaan uit samengeperste houtsnippers.

Miniklussen en gigaprojecten

“Maar we komen ook langs voor een lekkend buitenkraantje, een reparatie aan een cv-ketel of het aanleggen van vloerverwarming. We doen zowel kleine als grote klussen. Maar als projectleider begeleid je vooral de grote opdrachten. In Huizen zijn we de verwarmingsketels van negenenveertig woningen aan het vervangen. Hier komt een stukje bouwkunde bij kijken aangezien we ook de rookgaskanalen in het flatgebouw van boven naar beneden vervangen.” Martijn houdt van de uitdaging in zijn werk. “En aan de blije reacties van bewoners. Ik heb nu met negenenveertig verschillende mensen te maken en als je hoort hoe tevreden ze zijn, maakt dat me blij.” Je moet het wel leuk vinden om monteurs te vertellen wat ze moeten doen en contact met ze te houden. “Ik hoef gelukkig niet vaak boos op ze te worden.”

Opleiding Installatietechniek

Martijn volgde de opleiding Installatietechniek op College de Brink in Laren. Vanaf het derde leerjaar begon hij het vak echt leuk te vinden. “Na het afronden van de vmbo-opleidingen ben ik naar de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) gegaan, een opleiding waarbij je werkt en leert tegelijkertijd. Toen ik echt buiten de school met de mannen ging werken. Na een jaar werken, wilde ik graag projectleider worden. Op mijn achttiende rondde ik de opleiding Projecttechnicus af en een jaar later kon ik bij Schipper als projectleider aan de slag waar ik de opleiding projecttechnicus volgde. Hier heb ik veel uitdaging en veel vrijheid mijn eigen agenda in te delen. En elke dag is weer anders!”

“Laatst hebben we een kasteel in Driebergen gasvrij gemaakt” - Maak Het Met Techniek