Kom naar de open dag van Installatiemensen!

Voor wie is de open dag van Installatiemensen op 16 maart bestemd, en wat kunnen jongeren met hun ouders ervan verwachten? Ben van Zelst, locatieverantwoordelijke Installatiemensen Bussum beantwoordt onze vragen.

Voor wie zijn jullie open dagen bestemd?

“Voor jongeren die een opleiding timmerman, installatiemonteur of elektrotechnicus willen doen. En hun ouders. Tijdens de open dag kunnen ze van alles over deze vakgebieden zien en te weten komen.”

Wat is er zo leuk aan studeren bij de Gebouwde omgeving?

“Alle praktijk- en theorielessen krijg je bij elkaar in één gebouw. In Bussum vind je onze locatie ‘Gebouwde Omgeving.’ Hier bouwen we letterlijk en figuurlijk samen aan de toekomst.”

Wat hebben de jongeren nodig voor een mbo-opleiding?

“Met een diploma van je middelbare school kun je terecht op een van de betreffende mbo-opleidingen. Je vooropleiding bepaalt op welk niveau je ingeschreven kunt worden. Voor sommige opleidingen gelden aanvullende eisen. Heb je nog geen vmbo-diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, dan start je in een Entree-opleiding.”

Wat laten jullie zien op zo’n dag?

“We vragen eerst wat hij of zij kiest. Is dat timmerman, dan laten wij wat van het timmervak zien, zo gaat dat ook met installatietechniek en elektronica. Voor degenen die nog twijfelen plannen we een meeloopdag in waar ze tijdens verschillende lessen dingen mogen uitproberen, hier nemen we de tijd voor. Uit de ca. 100 bezoekers op een dag zijn dat er ongeveer vijf.”

Waar reageren ze positief op?

“Met name ouders vinden de kleinschaligheid geweldig. Dat er echt aandacht is voor de leerling. Geen grote groepen van 30 leerlingen in een klas maar hooguit 20 leerlingen en nog minder in de praktijklessen.”

Wat zijn je verwachtingen wat betreft aanmeldingen?

“Het valt voor jongeren niet mee om voor een opleiding of laat staan voor een heel stukje toekomst te kiezen. Thuis gaat dat alle kanten op. De leerling kan niet kiezen en de ouders willen op tijd inschrijven. De jeugd is aan het veranderen in houding en gedrag sinds de coronaperiode. Het is moeilijk inschatten wat ze gaan doen. Daardoor bezoeken ze pas laat een open dag en maken laat een keuze. Dat kan nog op 16 maart.”

Wat wil je jongeren zeggen die nog twijfelen om langs te komen?

“Wees niet bang dat je gelijk iets kiest voor het leven, zoals het vroeger ging. Tegenwoordig blijf je maar vier of vijf jaar bij een werkgever. Tussendoor switchen kan. Ook al heb je een diploma in het een, nog steeds kan je een andere kant op gaan. Dat is helemaal niet erg. Maar maak in ieder geval die eerste keuze. Dan kijk je gaandeweg weer verder. Dat past in deze tijd. Ook bedrijven beginnen daaraan te wennen.”

Kom naar de open dag van Installatiemensen! - Maak Het Met Techniek