Robbin Loman is leerkracht van groep 8 van OBS de Zuidwend in Eemnes. Hij bezocht het Technolab van College de Brink met zijn groep. Hij schreef zich in via Maak het met Techniek. “Dat is heel simpel omdat je naast je algemene gegevens gelijk je voorkeursdag en -tijd kan aanvinken. Het was zo klaar!”
Robbin vertelt wat ze zoal doen aan Wetenschap & Techniek op OBS de Zuidwend: “Ten aanzien van audiovisueel leren wij de kinderen onder andere programmeren met Scratch, het maken van stopmotions en het in elkaar zetten van video’s. Daarnaast hebben wij ook handenarbeid waar veel verschillende technieken aan bod komen. Alleen als je dat vergelijkt met de mogelijkheden en materialen die deze middelbare school biedt is dat een hele openbaring.”
Toegevoegde waarde
“De activiteiten in het Technolab vormen een toegevoegde waarde op wat de leerlingen bij ons aan W&T leren. Ze maken er een logische vervolgstap. Het is leuk dat je bij het aanbod van de Technolabs kan kijken of er een doorgaande lijn is met wat je op school doet. Daarnaast wil je een soepele overgang naar de middelbare. Een dergelijk bezoek maakt de drempel lager.”
Techniek van de toekomst
“De inleiding was helder en ook erg leuk omdat de instructeur dingen naar voren haalt die in de toekomst gaan gebeuren, dus waar mijn leerlingen mee te maken krijgen. In plaats van dat je alleen maar kijkt naar wat je gaat ontwerpen of programmeren horen ze ook waarom ze iets doen en waar ze mee te maken krijgen.”
Aan de slag
“De leerlingen gingen vol enthousiasme aan de slag met de opdrachten Smart City en Robotauto. Sommigen vergaten de mooie handleiding te lezen en liepen vast. Gelukkig hielpen ze elkaar en al snel kwamen ze weer op gang. Ze lieten elkaar zien wat ze gemaakt hadden en vroegen elkaar hoe ze iets voor elkaar kregen. Het is leuk om te zien dat kinderen die minder theoretisch zijn ingesteld hier kunnen laten zien wat ze allemaal met hun handen kunnen en hoe ze dat aanpakken.”
Nieuwe technieklokalen
“Tot slot mochten we die nieuwe technieklokalen bekijken. Ook voor de kinderen die niet naar deze school zullen gaan was het een openbaring en leuk om te zien waar klasgenoten terecht zullen komen. Ook is het goed voor het imago van techniek, want het is super belangrijk dat er in de toekomst ook kinderen met hun handen gaan werken. Dan is het goed om te zien wat de mogelijkheden zijn en hoe ze dat bij College de Brink aanpakken. Daar hebben ze een hele slag in geslagen. Alle kinderen vonden het een hele leuke ochtend.”