Inventieve plantenbakken voor de technolabs

‘Het ontwerpen van duurzame modulaire plantenbakken waar leerlingen mee aan de slag gaan in het technolab’, dat is de afstudeeropdracht van Jasmijn. Twee samenwerkende Technolab-vmbo’s Yuverta en Hilferstheem College bieden haar die mogelijkheid.

Jasmijn volgt de opleiding Industrieel Product Ontwerpen op de Hanzehogeschool in Groningen. Eerder deed ze een stage voor WisMon op het gebied van ontwerpend leren. Op internet kwam ze de technolabs in het Gooi tegen. “Raymond Kok bracht me in contact met de coördinatoren van de technolabs. Samen met Ruud Ruigrok van het Hilfertsheem College en Kyra van Opijnen van Yuverta kwamen we op het idee van multifunctionele plantenbakken aan de muur.” Jasmijn is nu een paar weken bezig.

Leerlingen zetten ze in elkaar en doen proefjes

De plantenbakken moeten zo ontworpen worden dat leerlingen ze in elkaar kunnen zetten. Jasmijn: “Van materiaal dat bijvoorbeeld met de lasersnijder kan worden gesneden aangezien dat door leerlingen vrij gemakkelijk te gebruiken is. Ik wil kijken of ik duurzaam materiaal kan vinden dat sterk genoeg is.” Daarnaast moeten de leerlingen er metingen kunnen doorvoeren op het gebied van bijvoorbeeld CO2-gehalte en luchtvochtigheid. Verder moeten de plantenbakken voorzien worden van een wateraanvoer. 

Verfraaiing van de lokalen

Bij Yuverta is het de bedoeling dat reguliere lokalen worden opgevrolijkt met de plantenbakken. Jasmijn: “Ruud en Kyra vinden dat de lokalen wel wat meer sfeer kunnen gebruiken. Ze willen ook wat doen met duurzaamheid en dit is een mooie stap om meer groen te integreren.” Eerst doet Jasmijn onderzoek naar de mogelijkheden en gaat ze ideeën schetsen om vervolgens enkele 3D-modellen te maken. Tussentijds gaat ze met Kyra en Ruud om de tafel om het proces door te spreken. Op 12 juni moet ze haar opdracht inleveren waarna ze het product presenteert.

Cofinanciering

Jasmijn: “Er is budget vanuit STO het Gooi voor het ontwikkelen en ontwerpen van de modulaire plantenbakken, dus ik kan materiaal bestellen en modellen maken met bijvoorbeeld de lasersnijder en de 3D-printer. Om ervoor te zorgen dat het verder komt dan een prototype is het belangrijk dat er meer budget is. Hier ga ik een voorstel voor doen. Ook ga ik kijken of er bedrijven zijn die iets bij willen dragen door middel van cofinanciering. Dat vind ik best spannend.” Jasmijn hoopt natuurlijk dat er meerdere plantenbakken in en om de technolabs zullen komen. “In de technolabs maken kinderen kennis met techniek op een leuke manier, namelijk door ermee aan de slag te gaan. Naast het in elkaar zetten van de bakken, doen ze hier ook allerlei proefjes mee en leren ze hoe de watertoevoer werkt. Multifunctioneel!”

Eerst doet Jasmijn onderzoek naar de mogelijkheden en gaat ze ideeën schetsen.
Inventieve plantenbakken voor de technolabs - Maak Het Met Techniek