Inspiratiesessie Talent Primair

Op 27 september lieten veertien leerkrachten van de Stichting Talent Primair zich informeren over wat Sterk Techniekonderwijs het Gooi leerlingen uit groep 7 en 8 biedt, zoals over het aanbod in de Technolabs. Jim Onverwagt, leerkracht groep 8 op De Triangel in Weesp vertelt hoe het was en geeft zijn visie op het enthousiasmeren van leerkrachten voor dergelijke activiteiten.

Jim: “De middag in het Technolab Yverta in Naarden werd ingeleid met een welkom door Kyra van Opijnen van Yuverta, een praatje van mij namens Stichting Talent Primair, een presentatie van Remco Liefting van Wismon over de verschillende Technolabs en uitleg over Maak het met Techniek door Raymond Kok. Daarna zijn we rond gaan kijken in het Technolab. Het ziet er mooi uit en is zeker interessant voor de kinderen. Er waren wel wat vragen over bijvoorbeeld het verdelen van de leerlingen over de ruimte. Kyra vertelde dat ze er een ruimte bij pakken en de spullen verspreiden zodat je goed in circuitvorm kan werken.”

Rijk en gevarieerd lesaanbod

Stichting Talent Primair heeft een innovatiecentrum in Kortenhoef waar ze leerkrachten uitnodigen met leerlingen te komen leren over technologie. Hij snapt dat niet iedere leerkracht hier tijd voor en zin in heeft. “Ze hebben het druk en geven prioriteit aan alledaagse zaken die moeten gebeuren. Daar past dit niet altijd in.” Toch heeft Jim het idee dat dat aan het veranderen is. “Ik zie dat er meer aandacht komt voor vakken als digitale geletterdheid en techniek. En dat scholen wel beseffen dat ze meer aandacht moeten besteden aan een rijk en gevarieerd lesaanbod. Aangezien ik bezig ben met mijn master Onderwijs en Technologie zie ik regelmatig wetenschappelijke artikelen voorbijkomen die het belang van een rijk en gevarieerd lesaanbod onderschrijven.”

“Je kunt niet alles weten”

Van leerkrachten op de basisschool wordt verwacht dat ze van alles wat moeten weten. Dat is gelijk het probleem; je kunt niet alles weten en doen. Dat beperkt zich tot de basis. Dan is er niet altijd genoeg aandacht voor Wetenschap & Techniek. Datzelfde geldt voor Digitale geletterdheid dat in Zweden al jaren een verplicht onderdeel is van het curriculum. In Nederland is het vanaf 2025 verplicht maar er wordt al wel geadviseerd tijd aan te besteden. In november is het definitieve programma van SLO openbaar.” Aangezien De Triangel in Weesp zit, is het organisatorisch wat lastiger om de Technolabs te gaan bezoeken. Jim: “Maar we gaan het wel doen in combinatie met groep 7. Nog mooier zou het zijn als er ook bij ons in de buurt een Technolab komt.”

Studiedag I-Coaches Talent Primair

Op 11 oktober vond – voor de I-Coaches van de Talent Primair-scholen – een studiedag plaats in het Technolab van College de Brink in Laren. Tijdens deze dag gaven Reza Steenkamp van College de Brink en Joyce Neeskens van Wismon een workshop over het lesmateriaal in het Technolab. Tijdens de bijeenkomst is ook de samenwerkingsovereenkomst tussen Sterk Techniekonderwijs het Gooi, vertegenwoordigd door Onno de Bondt, en Talent Primair, vertegenwoordigd door Derek Laout, officieel ondertekend.

Tijdens de bijeenkomst op 11 oktober werd de samenwerkingsovereenkomst getekend voor STO het Gooi getekend door Derek Laout (l), namens Talent Primair en Onno de Bondt, namens STO het Gooi.
Inspiratiesessie Talent Primair - Maak Het Met Techniek