Wim rijdt – al 28 jaar – iedere werkdag van Emmeloord naar Naarden om techniekles te geven op Yuverta. Dat moet wel een heel bijzondere baan zijn! Wim: “Ik heb hier mijn eigen toko in kunnen richten op basis waarvan ik denk dat goed is voor de leerlingen. Daarbij is er natuurlijk een schreeuwend tekort aan goede technische mensen.”
Waarom is techniekles belangrijk voor kinderen?
“Om zelfredzaam te zijn in de maatschappij. Als we bijvoorbeeld werken met hout, zeggen sommige leerlingen dat ze toch niks gaan doen met hout. Maar voor mij is het een middel om dingen te ontwikkelen zoals motorische vaardigheden, materiaalgebruik, doorzettingsvermogen, oplossingsgericht denken en hoe je tevredenheid van klanten bereikt in de toekomst. Ook geef ik ze fietstechniek. Onze leerlingen komen van ver en als ze pech onderweg hebben vind ik dat ze zich in eerste instantie zelf moeten kunnen redden.”
Hoe zien jouw lessen eruit?
“Volgend jaar krijgen de klassen 1 en 2 weer twee, in plaats van een, uur in de week techniekles. Hier heb ik me, vanwege het schreeuwende tekort aan goede technische mensen, hard voor gemaakt op onze locatie. Je kunt met een blokuur veel dieper op de stof ingaan. Denk hierbij aan werken met metaal, hout, kunststof en slimme technologie. Daarnaast hebben deze klassen thematijd waarbij ze, onder andere, kunnen kiezen voor twee uur extra techniek. Dan krijgen ze wat moeilijkere opdrachten. Aan klas 3 geef ik drie keuzedelen: Groen machinepark, Tuinontwerp & lassen en Slimme technologie. Hierin doen ze een proeve van bekwaamheid en het staat op hun cijferlijst als ze hun examen halen.”
Hoe vinden de leerlingen techniekles?
“Sommigen vinden het superleuk, anderen moeten eerst feeling krijgen en weer anderen zien er het nut niet van in. Ik probeer ze ervan bewust te maken dat, welk beroep je ook kiest, je overal in aanraking komt met techniek of technologie. De ontwikkelingen in technologie gaan zo hard! Die motivatie zien ze niet direct. Dat moeten ze gaan ervaren en dan is het goed dat ze er hier alvast aan kunnen ruiken. In de technieklessen bied ik verschillenden onderwerpen, die ze op het mbo gaan leren, aan in iets makkelijkere vorm. Om al kennis te maken met verschillenden mogelijke beroepen waar in ze hun talent kunnen ontdekken.”
Wat zijn de uitdagingen van een techniekdocent?
“Het bijblijven. De laatste vijf jaar ben ik behoorlijk aan het leren want ik ben niet opgegroeid met slimme technologie en kreeg het ook niet op mijn opleiding. Daar moet je veel tijd in willen investeren. Niet alleen in kennis bijleren, maar ook vaardigheden opdoen en ervan te leren waar leerlingen tegenaan lopen. Ik denk dat het door andere vakdocenten, maar ook in heel Nederland, wordt onderschat hoeveel tijd gaat zitten in technische bijscholing. Binnen ons vak draai je je om en er is alweer een update of iets vernieuwends dient zich aan. Dat kan voor extra werkdruk zorgen. Maar als je ervoor open staat is het een superleuk, uitdagend en afwisselend beroep.”