‘Vrouwen kiezen steeds vaker voor een technisch beroep’, kopt de Gooi- en Eemlander van 9 april 2024. In 2020 waren 15.406 vrouwen werkzaam in de technieksector, nu zijn dat er 17.169 volgens onderzoek van brancheorganisatie Techniek Nederland. Dat klinkt misschien geruststellend, toch moet er nog een hoop gebeuren om meer meiden enthousiast te krijgen voor techniek. Girls Day dat 18 april plaatsvindt is een dergelijk initiatief.
In datzelfde artikel vindt Sahar Yadegari dat de toename van vrouwen in de technieksector veel te langzaam gaat. Yadegari is directeur van VHTO, een expertisecentrum op het gebied van genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, dat onder meer Girls’ Day organiseert. In het huidige stijgtempo van enkele procentpunten per jaar duurt het veel te lang voordat het aandeel vrouwen de 30% bereikt. Volgens Yadegari kun je met 30% als minderheid invloed uitoefenen op de sfeer en cultuur in een organisatie.
Vrouwen in de techniek als rolmodel
‘Om je als vrouw welkom te voelen in de techniek, moet je je thuis kunnen voelen, je identificeren met je collega’s. Dat is lastiger als je niemand van je “eigen soort” tegenkomt tijdens de opleiding of op de werkvloer’, staat in een artikel van Techniekpact van 26 maart jl. Met haar initiatief Role It Out, wil Chantal Verhoeven daar wat aan doen. Hierin nodigt ze vrouwen met een carrière in de techniek uit om rolmodel te worden. Want goed voorbeeld doet goed volgen.
16% vrouwelijke tech-werknemers
Uit ervaring weet Verhoeven dat vrouwen en techniek prima samengaan. Na haar studie journalistiek in Tilburg kwam ze bij een producent van en handelaar in stalen buizen terecht. Sindsdien vormt techniek de rode draad in haar carrière. In het artikel vertelt ze dat slechts 16% van de werknemers in techniek vrouw is, hoogopgeleid technisch personeel is maar 3% vrouw. Als vrouwen al kiezen voor techniek, heeft de helft de sector voor hun 35e alweer verlaten, twee keer vaker dan mannen. Verhoeven laat vrouwen die alle hindernissen hebben genomen en trots zijn op hun werk in tech vertellen hoe blij ze zijn met hun baan. Wat ze bijdragen en hoe ze zich in die mannenwereld handhaven.
Taalgebruik en cultuur zijn essentieel
Voor de huidige vrouwen in de techniek is het hartstikke leuk om meer vrouwen als collega te hebben. Het vrouwelijke perspectief is essentieel in deze problematiek meent Verhoeven. “Juist in een tijd dat hightech het dagelijks leven steeds meer beïnvloedt; ook dat van vrouwen. Laat vrouwen eens meekijken naar een personeelsadvertentie! Vrouwen zijn een onbenut arbeidspotentieel. Taalgebruik en cultuur spelen daarbij een belangrijke rol. Waarom wordt een meisje met een zeven voor wiskunde de bètakant afgeraden en een jongen met een zeven voor wiskunde gestimuleerd die kant te kiezen?” Lees het hele artikel.
Scholen en bedrijven kunnen zich inschrijven voor Girls’Day 2025 en vinden hier handige toolkits.