Hoe gaat het met de Sunny Bike Storage-challenge?

Zeven scholen uit het Gooi, met in totaal 285 leerlingen, nemen deel aan de challenge ‘Sunny Bike Storage 2023’ met als opdracht: ontwerp een groene, duurzame fietsenstalling op jouw school. Zo ook leerlingen van het Lucent College in Hilversum en van de Vitusmavo in Bussum. Twee docenten vertellen hoe het ermee gaat.

Op de Vitusmavo gebruiken ze projecturen die al in hun rooster staan. Een blokuur acht weken lang met afsluitende week waarin de leerlingen hun idee aan de klas presenteren. Docent Stefan van der Manden: “Wat ik mooi vind is dat we het breder in kunnen zetten. Wij koppelen de opdracht niet alleen aan het techniekprofiel maar ook aan die van biologie en economie. Ieder heeft zijn specialisme en bereidt zich hiermee gedurende het derde jaar voor op het profielwerkstuk in hun vierde jaar. Onze 75 leerlingen zijn in groepjes van drie verdeeld waarbij ik zoveel mogelijk profielen heb proberen te verzamelen. Zo heeft elk groepje een specialist op een ander vakgebied.”

De leerlingen techniek (Technology & Science) van de Vitusmavo kregen uitleg over zonnepanelen bij opdrachtgever Solar Partners.

Bezoek aan Solar Partners

Stefan: “Afgelopen dinsdag waren we te gast bij opdrachtgever Solar Partners in Naarden waar de vijftien techniekleerlingen uitleg kregen over de werking van zonnepanelen. Op school krijgen ze de opdracht om op schaal de zonnepanelen na te maken. Zo komt er ook nog een wiskundecomponent aan te pas. Ik merk aan de kinderen dat het bedrijfsbezoek motiverend werkt. We hebben foto’s van het schoolplein op A3 uitgedeeld op basis waarvan ze de laatste drie weken een maquette gaan maken met karton.” Vinden de leerlingen het leuk? Stefan: “Zoals bij elk vak zijn er kinderen die het leuk vinden en zich er helemaal in vastbijten maar er zijn ook leerlingen die het een moetje vinden. Maar er komen zoveel verschillende dingen bij kijken dat er voor iedereen wel wat leuks bij zit.”

Docent Melvin van der Woude: “Het wedstrijdelement vind ik er heel leuk aan.”

Leerlingen van Lucent College vertellen

Stijn over het idee van zijn groepje: “Er komt een fietskelder met een trap en een loopband ernaast en van die dingen die het draaien van de wielen afremt als je naar beneden gaat. Er staat bij de ingang aangegeven wanneer er geen plek meer is, dan kan je nog boven staan.”
Nida: “Wij willen de scooters en fatbikes achteraan zetten, apart, omdat die veel ruimte innemen en je hebt er niet zo heel veel van. Op de plek waar de zon schijnt, komt een wat grotere overkapping voor normale fietsen. Met zonnepanelen zodat de elektrische fietsen kunnen worden opgeladen.”
Noah: “Het werken met CoSpaces vind ik vooral leuk. Dan ontwerp je iets in 3D. Hier komt de kelder, hier de ingang, scooters en ebikes komen erachter. Op een filmpje zagen we een fietsenstalling met verdieping, dat kan hier ook.”

Praktijkgericht programma

De opdrachtgever voor deze challenge voor alle (kader/)mavo-leerlingen uit regio het Gooi is Solar Partners uit Naarden. Vanaf 1 augustus 2024 mogen alle mavo-scholen in Nederland een praktijkgericht programma (pgp) aanbieden. Een belangrijke voorwaarde van het pgp is het uitvoeren van levensechte opdrachten van een opdrachtgever uit de eigen regio. Scholen kunnen de challenge met een levensechte opdracht (structureel) onderbrengen in het pgp. Een tweede voordeel van deelname is dat docenten zien en ervaren hoe het is om een levensechte opdracht in samenwerking met bedrijven of instellingen uit te voeren. Op enig moment kunnen docenten dan op eigen kracht ook zo’n levensechte opdracht ontwerpen.

Schoolfinale en Grande Finale

De leerlingen kunnen hun oplossingen uiterlijk 8 december 2023 inzenden via de Ontdekhal. De scholen organiseren een schoolfinale waarvan de winnaar wordt afgevaardigd naar de Grand Finale op 14 december 2023. Een vakjury beoordeelt de presentaties waarbij er voor elke school een prijs te winnen is. Ook wordt een publieksprijs uitgereikt aan de groep met de meeste likes via de website. De andere deelnemende scholen zijn de Huizermaat in Huizen, het Aloysius College in Hilversum, De Fontein in Bussum, College de Brink in Laren en Yuverta in Naarden. We wensen iedereen veel succes!

Hoe gaat het met de Sunny Bike Storage-challenge? - Maak Het Met Techniek