Hierom is het slechte imago van vmbo onterecht

Vmbo heeft een slecht imago en dat is onterecht meent Arjen Daelmans, voorzitter van Stichting Platforms VMBO. Hij schreef een opiniestuk over het vmbo dat geplaatst is in het dagblad Trouw op 18 maart 2024. Cijfers laten zien dat veel vmbo-leerlingen doorstromen naar het mbo en daar succesvol zijn. Andere cijfers tonen dat maar kleine percentages leerlingen met een vmbo-diploma uitvallen uit een mbo-opleiding. Download de infographic.

Daelmans schrijft dat het bestaande beeld van het vmbo geen recht doet aan al die vmbo-scholen die met een mix van theoretische en beroepsgerichte vakken hun leerlingen een prima basis meegeven voor hun vervolgopleiding. Het is ook niet voor niets dat leerlingen (en ouders) die hun plek op het vmbo gevonden hebben, tevreden zijn over het onderwijs dat ze krijgen.

In plaats van teleurgesteld zijn met vmbo-advies (immers: je móet naar het vmbo, terwijl je naar het havo of vwo mág) zouden we alle groep 8-leerlingen met dit advies van harte moeten feliciteren. “Je gaat mooi onderwijs volgen waarmee je goed voorbereid wordt op een vervolgopleiding en mooie baankansen tegemoet gaat. Welkom op het vmbo: Voortreffelijk Mega Belangrijk Onderwijs!”, volgens Daelmans. Lees hier het artikel.

Hierom is het slechte imago van vmbo onterecht - Maak Het Met Techniek