“Hier komt straks de keuken, gaaf hè?”

Half december wordt het 29e Bouwhuis opgeleverd. Het gaat dit keer om de renovatie van een huis uit 1926 op de Hoge Larenseweg 311 in Hilversum. Acht leerlingen van College de Brink werken hier enthousiast aan mee. Zestien leerlingen van het Hilferstheem College doen een meeloopstage.

Vierdejaars BWI-leerlingen Stijn van College de Brink en Kevin en Senne van het Hilvertsheem zijn op een dinsdagochtend in oktober druk bezig in de tuin. Alhoewel, de tuin? “Dit is nu nog de tuin, maar hier komt straks de keuken”, vertelt Kevin. “We zijn bezig om de grond te egaliseren en waterpas te maken zodat er beton gestort kan worden. De wapening die er op komt moet nog op maat gemaakt worden. Als de vloer erin ligt, kunnen we aan de muren voor de keuken beginnen.” Tenminste, daar werken dan weer andere leerlingen aan verder want om de twee weken wisselen ze elkaar af.

Stijn, Senne en Kevin aan het werk in de tuin waar de keuken moet komen.

Examenonderdeel

Docent Reza Steenkamp van College de Brink: “Dit is een, verplicht, examenonderdeel van het PTA o College de Brink. Voor het BWI-onderdeel ‘Onderhoud en renovatie’ doen zij hier praktijkervaring op en op school krijgen ze de theorie met behulp van de tekeningen. De meesten willen dit later gaan doen en vinden meewerken aan het Bouwhuis geweldig!”  Kevin, Senne en Stijn laten zich dan ook niet van hun werk af houden. Kevin: “Morgen komen ze de vloer storten, dan moet dit wel af zijn. De grond aan de randen mag niet instorten. Ik heb voor de zekerheid het zand van de randen weggeplaatst zodat het niet terugvalt.” Nog iets gevonden tijdens het graven? “Ja, wat oude pijpleidingen en wat scherven. En een klein dekseltje, die ga ik schoonmaken voor mijn moeder, zij is verzamelaar.”

“Alles wat je ziet is er in twee weken ingetimmerd”, aldus begeleider Roy van Gooi’s Bouwbedrijf.

Toekomstbestendig huis

Begin september is de woning in eerste instantie gestript met uitzondering van de buitenschil van de woning. Daarna is de woning opnieuw ingericht met onder meer een keuken, badkamer, toilet en trap. Het team heeft in totaal veertien weken om de klus te klaren. Er is gebruik gemaakt van zoveel mogelijk duurzame en circulaire materialen, waaronder een WTW-unit van Climarad en de daarbij horende Climafans t.b.v. de afzuiging van diverse ruimten. De leerlingen renoveren de woning naar een toekomstbestendig huis met energielabel A. Op Facebook kun je de vorderingen volgen.

Het Bouwhuis op de Hoge Larenseweg 311 in Hilversum.

De Bouwhuis-samenwerking

Het Bouwhuis project, dat in 2006 van start is gegaan, is een samenwerking tussen woningcorporatie de Alliantie, Gooi’s Bouwbedrijf, College de Brink, Hilfertsheem College, MBO College Hilversum en opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi- en Vechtstreek. Door -inmiddels- twee woningen per jaar te renoveren, maken ze met elkaar het doel “leren in de praktijk” mogelijk. Ook is het een uitgelezen manier om jongeren enthousiast te maken voor de bouw. Een samenwerking die staat als een huis.

“Hier komt straks de keuken, gaaf hè?” - Maak Het Met Techniek