“Het is nu aan de scholen om door te pakken”

Op 8 en 15 juni bezochten de Maak het met Techniek-ambassadeurs de Titus Brandsmaschool in Hilversum. Directeur Anoek van Hofwegen vond een gaatje in haar volle – laatste weken voor de vakantie- agenda om ons bij te praten.

Anoek draagt het techniekonderwijs een warm hart toe. “Het scheelt enorm dat dit soort initiatieven er zijn. We willen onze leerlingen zoveel als mogelijk bieden, maar we hebben slechts 25 uren per week waarin al heel veel wordt aangeboden. Onderwerpen zoals techniek en technologie krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen. Mijn team heeft niet altijd ruimte om zich daar ook nog eens in te gaan verdiepen. Dus dan maakt een bezoek van de techniekambassadeurs of een les in het Technolab dat we de krenten in de pap voorgeschoteld krijgen. Techniekonderwijs is het waard om goed op de kaart gezet te worden.”

Leerlingen onder elkaar

De Maak het met techniek-ambassadeurs zijn vmbo-scholieren die een passie hebben voor techniek. Anoek: “En dat straalden zij ook uit, ik zag hoe leuk ze het vinden om te doen. En het speciale techniekjack dat ze erbij aan hebben maakt het helemaal af. Ze hebben een leuke quiz gedaan, o.a. over welke beroepen er bij techniek horen. Ook zijn ze torens gaan bouwen van (ongekookte) spaghetti en marshmallows.” Het groepje dat de hoogste en stevigste toren bouwde won; gegarandeerd een succes. Onze leerlingen vonden het erg leuk om te doen en vonden het bijzonder fijn dat de begeleiders vmbo-scholieren waren. “Dat zag ik aan het onderlinge overleg: dat ging gewoon heel gemakkelijk en gemoedelijk. Je ziet dat de drempel voor de kinderen om zich te geven daardoor een stuk lager ligt.”

Opwarmer voor Technolabbezoek

Anoek zag het bezoek van de Maak het met Techniek-ambassadeurs als een opwarmer voor meer. “Het is nu aan de scholen in het Gooi om door te pakken middels een bezoek aan de Technolabs. Ik waardeer het initiatief Maak het met Techniek enorm en denk dat dit nodig is om techniek goed op de kaart te zetten bij de kinderen uit groep 7 en 8. Met vier Technolabs met elk hun eigen thema’s valt er flink wat te kiezen. En daar ligt de kracht! Wij gaan de Technolabs zeker een bezoek brengen!”

Hoe hoog kun je bouwen met spaghetti?
“Het is nu aan de scholen om door te pakken” - Maak Het Met Techniek