Heeft de Happy Building Challenge gewerkt?

Met de challenge Happy Building, daagde Sterk Techniekonderwijs het Gooi mavo-leerlingen uit een duurzaam, veilig en comfortabel appartement te ontwerpen. Er deden 212 mavoleerlingen van vijf verschillende middelbare scholen in ’t Gooi aan mee. Heeft deze challenge zijn doel behaald?

We vragen het de partners Dik van Enk, directeur van Bouwbedrijf Intersell, en Maartje Brans, Directeur Vastgoedonderhoud van woningcorporatie De Alliantie.

Weinig kennis over duurzaamheid

Dik van Enk ondersteunde de jongeren in het proces met een spreekuur en een gastles. Dik: “De docenten en leerlingen van de twee scholen waar ik was reageerden enthousiast. Ik kreeg de mogelijkheid om aan te kaarten wat er op het gebied van duurzaamheid leeft in de maatschappij. Daar hebben de leerlingen geen idee van. De docenten weten het wel maar die zijn overgeleverd aan de orde van de dag. Kinderen lezen volgens mij geen nieuws en het ligt ook niet in hun interessegebied. Je hebt er wel altijd een aantal tussen die er helemaal in zitten en heel veel weten op dit gebied. Zij zijn heel handig met bepaalde tekenprogramma’s. Een enkeling weet van alles over verwarming, warmtepompen of zonnepanelen, dat is wel grappig.”

Is het doel behaald?

“De missie is, wat mij betreft, deels geslaagd. Door op deze wijze kinderen mee te nemen in de problematiek als het gaat om verduurzamen en milieu. Dat hebben we bij de scholen en leerlingen neer kunnen leggen. Wat ze daarvan meegenomen hebben kun je slecht meten. Het doel was bewustzijn kweken, interesseren in de sector en enthousiasmeren. Dat is wel geslaagd. Misschien zijn er een paar die deze richting daadwerkelijk kiezen maar dat weet je niet. Al is het een druppel op de gloeiende plaat, als je het maar vaak genoeg doet, regent het.”

Mooi initiatief

Woningcorporatie De Alliantie stelde een appartement in Hilversum als voorbeeld ter beschikking. Maartje Brans: “Daar waar wij kunnen, willen wij bijdragen aan het stimuleren van jongeren om de bouwsector verder te ontdekken. Door hieraan deel te nemen, maken wij het mede mogelijk een grote groep jongeren uit onze regio ervaring op te laten doen met de bouwsector. Dat is met Happy Building volgens mij wel gelukt. Ik vind het een mooi initiatief. Het is een goede manier om school en praktijk bij elkaar te brengen.”

Wordt vervolgd …

Maartje vindt het winnende plan mooi uitgewerkt. “Aan alle verschillende onderdelen is aandacht besteed en de groep is met heel innovatieve ideeën gekomen.” Op de vraag of er ook echt iets van de ideeën uitgevoerd zal worden antwoordt ze: “Wellicht is het leuk als het team het plan een keer bij de Alliantie komt presenteren zodat we kunnen kijken wat we wel en niet mogelijk kunnen maken?” Ook de Huizermaat wil er een vervolg aan geven op school, vertelt Dik. “Dus we gaan bij Intersell een opdracht op maat voor ze maken. Hier denken we nog over na, wellicht wordt het onderwerp tiny houses.” Wordt vervolgd …

De online finale van de Happy Building Challenge.
Heeft de Happy Building Challenge gewerkt? - Maak Het Met Techniek