Geslaagd met modulaire plantenbak

“Yes geslaagd!” Jasmijn studeerde onlangs af voor de opleiding Industrieel Product Ontwerpen op de Hanzehogeschool in Groningen met een zelfgemaakte modulaire plantenbak die door leerlingen kan worden gemonteerd en gebruikt voor proefjes in de Technolabs.

Ruud Ruigrok van het Hilfertsheem College en Kyra van Opijnen van Yuverta hebben haar begeleid tijdens haar eindopdracht. Jasmijn: “In een wekelijkse meeting bracht ik hun op de hoogte van de voortgang en als ik ergens tegenaan liep bood een van beiden hulp.” Het ideeën bedenken was niet Jasmijns favoriete fase. “Ik vond het vooral superleuk om uit te werken, omdat je dan echt resultaat ziet en andere mensen er ook enthousiast van worden.”

Hexagon met vier plantenbakken

Jasmijn is trots op het resultaat. “Ik liet me inspireren door de tangram. Op een montagebord in hexagonvorm kunnen de leerlingen met een moer en bout vier plantenbakken monteren. De plantenbakken hebben de vorm van een ruit, een trapezium en twee driehoeken en kunnen ook los van elkaar opgehangen worden. Als je ze samenvoegt krijg je een hexagonvorm. Vanwege het tangramidee trainen de leerlingen hun ruimtelijk inzicht en logisch denken. Ik heb het twee leerlingen al uit laten proberen.”

Watersysteem en meetinstrument

De afmeting van de hexagonplantenbak is ongeveer 60 bij 60 centimeter en is gemaakt van mdf, ook wel vezelplaat genoemd. Jasmijn: “Met een coating er overheen zodat het waterafstotend is. In overleg met Ruud en Kyra koos ik een functioneel watersysteem waardoor er geen water op het mdf kan komen.” Het idee is dat leerlingen er metingen mee kunnen doen op het gebied van bijvoorbeeld CO2-gehalte en luchtvochtigheid. “Dat gaan de scholen zelf regelen, wel heb ik advies gegeven welk pakket ze daar het beste voor kunnen gebruiken.”

Het watersysteem voor de plantjes.

Opleiding Leraar Techniek

Jasmijn besluit het ontwerpen los te laten en zich te gaan verdiepen in de onderwijskant. “Na de zomervakantie ga ik de kopopleiding Leraar tweedegraads van Hogeschool Utrecht doen voor docent Techniek. Dat kan in één jaar.” Zien we je nog een keer voor de klas staan? “Ik ga komend jaar op stage om te kijken of ik dat leuk vind of dat ik verder ga studeren.” Intussen kunnen leerlingen van jaren 1 tot en met 3 van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen inspiratie opdoen op de afstudeertentoonstelling in Groningen met de plantenbakken van Jasmijn.

Op een montagebord in hexagonvorm kunnen de leerlingen vier plantenbakken monteren.
Geslaagd met modulaire plantenbak - Maak Het Met Techniek