‘Ervaringen delen en praten met elkaar’

‘Ik pak LOB aan als coach, niet als biologieleraar’, zegt Johan Hollink van De Fontein (pre-lyceum en mavo-onderwijs) in Bussum. ‘Vanuit mijn hart kijk ik hoe de klas ervoor staat, in welke modus ze zitten. Ik wil ze kunnen bereiken. Ervaringen delen en praten met elkaar vinden ze leuker dan met invulopdrachten aan de gang gaan.’

Johan gebruikt zijn coachmomenten om klassikaal met de leerlingen te praten over de toekomst. ‘We luisteren naar elkaars plan en dan kom je er bijvoorbeeld achter dat iemand een onhaalbaar plan heeft of iets wil dat alleen met omwegen te halen is. Dat gaan we dan samen uitzoeken.’ 

Makkelijk geld verdienen

Het valt Johan op dat leerlingen zichzelf vaak overschatten en dat ze denken dat geld makkelijk te verdienen is. ‘Dat ga ik wel even doen, zeggen ze dan. Je verdient toch makkelijk 50 euro per uur? Heel normaal denken ze. Geld heeft geen waarde want je krijgt het toch van papa of mama.’ Die illusies boort Johan dan de grond in en gaat samen met de leerling kijken wat het plan is en welke stappen het daarvoor moet zetten.

Contact met oud-leerlingen

Johan heeft nog veel contact met zijn oud-leerlingen in Amsterdam-Noord en Twente. Zo doet hij gelijk inspiratie op voor zijn coaching. ‘Ik vraag hoe het ze vergaat op de opleiding en wat er allemaal gebeurt. Die informatie gebruik ik om mijn leerlingen te vertellen hoe het eraan toegaat op het mbo en hbo.’ Internet raadpleegt hij eigenlijk pas als er een leerling bij hem langskomt met een vraag over een opleiding of beroep. ‘Samen kijken we dan hoe hij of zij dat kan bereiken.’   

LOB-lessen leuk maken

Johan wil de LOB-lessen zo leuk mogelijk maken, dan slaan ze aan. ‘Mooi zijn ook de banenmarkten hier op school. Op die manier krijgen ze meer gevoel bij het bedrijfsleven. Ideaal zou zijn om een dagdeel in de maand op pad te gaan met de klas. Een kijkje nemen bij een transportbedrijf of bij een bank bijvoorbeeld. Onze roosters laten dat helaas niet toe. Met biologie gaan we er wel weer op uit zoals naar Artis en een natuurbrug. Misschien gaan we ook nog koken met vergeten groenten bij De Groene Afslag. We verheugen ons erop!’