Enthousiaste leerlingen in technolabs STO het Gooi

In de technolabs van STO het Gooi maken leerlingen spelenderwijs kennis met de technische en technologische beroepen van morgen. WisMon ontwikkelde het lesmateriaal voor deze labs, met razend enthousiaste leerlingen en leerkrachten tot gevolg! 

“Met de technolabs helpen we leerkrachten in het basisonderwijs bij het vormgeven van het vak Wetenschap en Techniek,” vertelt projectleider Raymond Kok. “Daarnaast gebruiken we de labs ook voor de onderbouw van het vmbo. Leerlingen oriënteren zich zo op verschillende beroepen van de toekomst: wat past er nou bij mij en wat zijn mijn talenten? De labs zijn een goede manier om hen dat te laten ontdekken.”

Uniek lesmateriaal dat aansluit op thema’s STO
Raymond: “Bij het vormgeven en inrichten van de labs wilden we heel goed kijken naar de arbeidsmarktbehoefte in onze regio en welke thema’s je op basis daarvan in de labs wil onderbrengen. Het lesmateriaal moest goed aansluiten bij deze thema’s. Daarvoor gingen we op zoek naar een onderwijspartner die dat materiaal in co-creatie met de leerkrachten en docenten kon ontwikkelen. De keuze voor WisMon zat ‘m in hun expertise en in het feit dat zij werken op basis van co-creatie.”

De beroepenmarkt over tien jaar
Reza Steenkamp is docent bij College de Brink, een van de vier STO-scholen en projectleider van de technolabs. Ook hij is enthousiast over de samenwerking: “We zijn heel blij met WisMon, omdat zij samen met ons hebben meegedacht vanuit de beroepenmarkt over tien jaar. Het materiaal dat zij al hadden liggen hebben ze aangepast naar onze wensen. Allevier de vmbo-scholen in het STO-project maken nu gebruik van de lessen en wisselen dit onderling ook uit; daar zit heel veel vrijheid in.”

Laaiend enthousiaste leerlingen
In de praktijk blijkt de gekozen aanpak goed te werken. Raymond: “We hebben lesmateriaal laten ontwikkelen voor vijf thema’s en de leerkrachten en leerlingen vinden het geweldig. Een van de overkoepelende thema’s is Smart City, uitgewerkt in allerlei subthema’s. Denk aan: inzicht krijgen in hoe een stad technologisch in elkaar zit, naar de planning van gebouwen, en of bijvoorbeeld de werking van stoplichten goed op elkaar is afgestemd. Ik zie dat het tot succesvolle lessen leidt.’’

Wil je weten wat WisMon voor jouw school kan betekenen? Remco Liefting kijkt graag met je mee. Je kunt hem bereiken op: remco@wismon.nl of 030-2372120.

Enthousiaste leerlingen in technolabs STO het Gooi - Maak Het Met Techniek