Druk bezocht PET Event is voor velen een hele nieuwe belevenis

Op 2, 3 en 4 oktober 2023 vond het Promotie Evenement Techniek (PET) plaats op College de Brink in Laren. Zo’n 500 basisschoolleerlingen van groep 8 uit het Gooi namen hieraan deel. Wethouders van de gemeenten Eemnes, Laren en Gooise Meren waren aanwezig.

Tijdens het PET-evenement volgden de leerlingen een dagdeel diverse workshops, georganiseerd door bedrijven en organisaties, waarbij ze zoveel mogelijk zelf aan de slag gingen met allerlei technische doe-activiteiten. Gooi TV maakte er een mooie reportage van.

De stand van Wij Techniek bestaat uit verschillende stations waar de kinderen iets moeten doen. Zoals op het gebied van domotica, ict, elektro, besturingstechniek en (hier op de foto) zonnepanelen.
Ook leren ze er pijpsnijden en een pop nabouwen met PVC-buizen. De kinderen vinden het top.
Bij de stand van Abbott uit Weesp leren kinderen hoe je met techniek je werk makkelijker kunt maken met bepaalde hulpmiddelen maken. Leerling van De Parel uit Huizen Lola: “Bijvoorbeeld om medicijnen fijn mee te malen.”
Biologie-docent Ella Vermeulen van Yuverta Naarden vraagt een groepje leerlingen van De Wilge uit Hilversum: “Wie heeft er wel eens met een microscoop gewerkt? Inderdaad, om dingen van dichtbij te bekijken. Alles wat leeft bestaat uit heel veel cellen en dat gaan we vandaag bekijken en dan teken je wat je ziet.”
Lotte van De Wilge vindt het allemaal erg leuk om te doen. Ze vertelt: “Je doet allemaal verschillende workshops. Dit heb ik nog nooit gedaan, het is een hele nieuwe belevenis.”
Tim Stam van Logistiek & Transport legt uit: “De blauwe doos moet, vanuit het midden, zo snel mogelijk in alle hoeken geweest zijn. Zo krijgen ze inzicht wat een logische volgorde is in de logistiek. Het is een relatief eenvoudig spelletje maar ze vinden het heel leuk, ook vanwege het competitieve element.”
Leerlingen van de Mediaschool leren kinderen programmeren door middel van een game waarmee ze een code moeten kraken. Aangezien de codes zijn voorgeprogrammeerd hoeven ze er niet diep in te duiken maar leren ze er wel mee omgaan.
Ook het ‘oude vertrouwde’ bruggenbouwen kwam aan bod, bij Dura Vermeer. Hoe bouw je een brug van papier die een speelgoedauto kan dragen? Een uitdagende opdracht die creativiteit vergt en inzicht geeft in draagvermogen. Jip van De Wilge: “Ik vond het superleuk om zelf een brug te bouwen”.

Samenwerking

Het PET is een initiatief van STO het Gooi en wordt uitgevoerd door Maak het met Techniek en Beleef je Beroep en wordt ondersteund door Jet-Net & TechNet. De workshops worden verzorgd door: Abbott in Weesp, Thales Nederland in Huizen, Gooi’s Bouwbedrijf in Naarden, Dura Vermeer (Infra Bindt) in Utrecht, Sectorinstituut Transport en Logistiek in Gouda, Wij Techniek en de vmbo-scholen: College de Brink in Laren, Hilfertsheem College in Hilversum, Groot Goylant/Mediaschool in Hilversum en Yuverta in Naarden.

Druk bezocht PET Event is voor velen een hele nieuwe belevenis - Maak Het Met Techniek