Dit zijn de winnaars van de Happy Building Challenge

Elisa, Dominique, Zoey, Olivia en Doris van De Huizermaat in Huizen wonnen de Happy Building Challenge. Zij kregen op 19 januari de eerste prijs uitgereikt: elk een eigen virtual reality bril VRi Evolution S3.

Dit enthousiaste meidenteam won de challenge met een uitgewerkt plan voor een renovatie van een flat die duurzaam en veiliger is geworden en een betere uitstraling heeft gekregen. We vragen naar hun ervaringen over de challenge.

Wat vonden jullie van de challenge?

 “Interessant omdat het een heel nieuw gebied is om te onderzoeken. Ik had namelijk nog nooit een huis ontworpen”, vertelt Dominique lachend. Elisa vult aan: “Dat je een gebouw duurzaam gaat renoveren en opnieuw moet inrichten en daarbij ook moet letten op de kosten, dat was echt iets heel nieuws. Dit hadden we nog nooit gedaan, ook niet met onze lessen techniek vorig jaar.”

Wat was het leukst aan de opdracht?
Al vindt Doris de opdracht niet ‘iets voor haar’ antwoordde ze: “Het leukst vond ik dat je het milieuvriendelijk en goedkoop moest doen. En dat je het helemaal zelf moest uitzoeken.” Dominique knikt instemmend: “Dat het echt ‘van ons’ was”. “Dat we met z’n allen om de tafel zaten en om oplossingen moesten lachen die eigenlijk niet konden”, vertelt Zoey. “En het samenwerken met elkaar.”

Is alles goed uitgelegd?
Olivia: “De opdracht was duidelijk, op de site van De Uitvinders werd het duidelijk beschreven. Maar wij hadden anderhalve les besteed aan het asbestprobleem dat we uiteindelijk niet mee hoefden te nemen in ons plan. Dat was wel zonde van de tijd. Zoey: “Wat extra details was ook handig geweest, zoals het aantal appartementen, flats en de bijzonderheden.” Elisa: “Dat extra uurtje waarin je vragen kon stellen was heel fijn.”

Al gaan jullie niet de techniek in, hebben jullie er toch nog wat van opgestoken?
Allen antwoorden volmondig: “Ja zeker!” Elisa legt uit: “Ik had nooit gedacht dat er zoveel bij een renovatie komt kijken. Je moet echt met alles en iedereen rekening houden.” Dominique geeft de voorbeelden: “Je moet eerst alle informatie ophalen, kijken of het in je budget past, of het wel is wat de bewoners willen. Er gaat al met al echt heel veel werk in zitten.” 

Een duidelijke eyeopener. Het is ook niet voor niets dat er zoveel mensen nodig zijn in de bouw, en bij de energietransitie in het bijzonder. We vestigen onze hoop van aanwas op de andere leerlingen die deelnamen aan de Happy Building Challenge. En de deelnemers aan de nieuwe challenge. We gaan ermee door. De eerste steen is gelegd!

V.l.n.r.: Doris, Olivia, Elisa, Zoey en Dominique met hun gewonnen bokaal en vr-brillen.
Dit zijn de winnaars van de Happy Building Challenge - Maak Het Met Techniek