Het bedrijfsleven in het Gooi heeft liever breder geschoold personeel dan een smal opgeleide leerling. Naar die wens, en die van het mbo, heeft College de Brink geluisterd bij het ontwikkelen van de Duurzame Techniek Opleiding (DTO).
Docent DTO en Projectleider Sterk Techniek Onderwijs Reza Steenkamp licht toe: “In deze regio hebben we vooral veel zzp’ers. Echte specialisatie in grote bedrijven hebben wij eigenlijk niet dus wij hebben geluisterd naar het bedrijfsleven en het mbo, en hebben de nieuwe leerroute DTO ontwikkeld. Leerlingen in leerjaar 3 geven we de basis mee van zowel BWI als PIE. Eind leerjaar 4 kunnen ze nog steeds de keuze maken voor beroepen als meubelmaker, schilder of installateur maar ze hebben allemaal de basis gehad om als zelfstandige (zzp’er) aan de slag te kunnen gaan.”
Nieuwe technieken
Tijdens de nieuwe opleiding DTO komen veel nieuwe technieken aan bod; nieuwe technieken die aansluiten bij de toekomst. Er zijn 4 uitstroomrichtingen die de leerling kan kiezen; de Smart Builder, de Duurzame bouwer, de Allrounder en de Specialist. De Smart Builder richt zich op data, beveiliging en domotica. Daar is veel vraag naar, denk hierbij aan programmeren en installeren van slimme technieken en technologieën. Dit past perfect bij de mbo-opleiding Smart Building in Nieuwegein. Reza: “Wij vinden elkaar in de samenwerking met het ROC Midden Nederland”.
Aantrekkelijke opleiding
De brede ondergrond met zowel BWI als PIE maakt het voor de leerling een aantrekkelijke opleiding. Ze gaan in leerjaar 3 aan de slag met een aantal projecten die bestaan uit verschillende werkvelden, waaronder het maken van een tafelvoetbalspel. Reza: “In onze optiek spreekt dat de leerling meer aan omdat het meer bij hun belevingswereld past. Een tussenopdracht is bijvoorbeeld het maken van houtverbindingen en als je die vaardigheid hebt opgedaan kun je die inzetten bij het maken van het spel. Ook gaan ze een vuurkorf maken die ze met een lasercutter kunnen personaliseren. Ze kunnen het net zo bewerken als ze zelf willen. Dat maakt het natuurlijk hartstikke leuk en staat dichter bij de tijd van nu en de leerling.”
Optimale lestijd
“Een voordeel van deze opleiding is dat we niet gebonden zijn aan het CSPE (centraal schriftelijk praktijkexamen). Wij kunnen veel langer doorwerken zodat we het jaar optimaal en effectief de lestijd kunnen gebruiken. Natuurlijk moeten we wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en het gevraagde niveau behalen en aftoetsen”, aldus Reza.
Project pipowagen
Het nieuwe lokaal is één grote ruimte geworden, in plaats van meerdere kleine lokalen. Reza: “Het grote voordeel van een groter lokaal is dat je veel meer de rust kunt opzoeken en de leerling beter kunt bedienen in zijn of haar ontwikkeling.” Mede door het grote lokaal is er voldoende ruimte om bijvoorbeeld een versleten pipowagen te renoveren en te voorzien van elektriciteit en andere, duurzame, technieken. In schooljaar 2023/2024 beginnen er 25 leerlingen aan de nieuwe opleiding, maar dat kunnen er altijd meer worden. “De nieuwe opleiding DTO kan niet anders dan een succes worden”, besluit Reza.