De Fontein wint challenge Bruisend Hart

Onder luid gejoel en geklap ging de hoofdprijs van de challenge Bruisend Hart naar Thomas, Berend en Nada van De Fontein in Bussum. De prijsuitreiking vond plaats op 15 december in het gemeentehuis van Hilversum. De zeven aangemelde scholen presenteerden een creatief ontwerp voor het Oosterspoorplein.

Elke delegatie scholieren had vijf minuten de tijd om hun plan te presenteren. Na de beoordeling van de presentaties door de vakjury, maakte voorzitter wethouder Karin Walters de winnaars bekend. Het was nog moeilijk beslissen tussen de twee koplopers. Maar iedereen ging met een prijs naar huis.

Berend en Thomas van De Fontein tijdens hun presentatie.

Het oordeel van de jury

Karin: ‘Net als De Fontein had ook Lucent, die op de tweede plaats komt, een hele goede en heldere presentatie. Lucent gaf de meeste aandacht aan spelelementen en elkaar ontmoeten. Dat is ook zeker een functie van het plein. Beide scholen hebben over veel elementen nagedacht, maar we moesten kiezen. De Fontein is op veel techniekpunten ingegaan en hebben deze uitgewerkt. De leerlingen dachten na over onder meer klimaatadaptatie en hittestress. De maquette was ook bijzonder mooi. Al met al een goed totaalplaatje. Applaus!’ Hier vind je de winnende inzending van De Fontein.

Het doel van het plein van Lucent College: ‘We willen dat mensen samenkomen en minder bezig zijn met hun telefoon.’

Plaatsen 3, 4 en 5

Op de derde plaats eindigde Huizermaat. Het team had heel veel elementen opgenomen op het plein waaronder fitness en een zinkput. Ook hadden zij goed uitgedacht welke bomen en planten daar het beste kunnen groeien. De presentatie van het Roland Holst College, die op de vierde plaats eindigde, werd door maar twee scholieren gedaan. Dat vond de jury erg dapper. De school had ook de mening van inwoners meegenomen in het plan. Karin: ‘Zo kom je toch weer op heel andere dingen. Zoals een gratis fietsenstalling en toiletten. Lekker praktisch.’ De vijfde plaat was voor Yuverta die een podium op het plein bedacht voor wat meer vermaak. Om criminaliteit tegen te gaan dachten ze goed na over het licht, zodat het er prettig aanvoelt. Ze zaten wat minder op de techniek maar hielden wel rekening met de financiën.

Inez, Karlijn en Nova van Yuverta tijdens hun presentatie van een plein met fietsenstallingen, lantarenpalen en plekken om in de schaduw te zitten.

Publieksprijs voor Huizermaat

Voor het eerst dit jaar werd er een publieksprijs uitgereikt aan de school die, met 337 stuks, de meeste likes kreeg voor het ontwerp op de site van De Ontdekhal. De meeste stemmen verwierf Huizermaat. Raymond Kok, projectleider van Sterk Techniekonderwijs het Gooi, reikte de prijs uit.

De uitreiking van de publieksprijs aan Huizermaat door Raymond Kok.

Challenge Bruisend Hart

In Hilversum, pal naast het station aan de oostkant, wordt een deel van de wijk vernieuwd. Het moet een prettige plek voor Oost worden. Dat betekent meer groen, meer ontmoeting, meer veiligheid, minder water en minder hitte. De gemeente Hilversum daagde mavo-leerlingen uit hier iets voor te bedenken. Want hoe wordt dit ook een prettige plek voor jongeren? De opdracht was: Ontwerp een groen ontmoetingsplein dat niet te heet is en waar je voeten droog blijven. De leerlingen konden hun oplossingen tot 5 december 2022 inzenden via de site van De Ontdekhal. Docenten organiseerden een schoolfinale. De winnaar van deze finale kwam naar de Grand Finale.

Technisch werkveld

De mavo-leerlingen vonden het leuk om aan de slag te gaan met een levensecht vraagstuk voor de Gemeente Hilversum. Ze maakten op een creatieve en uitdagende manier kennis met technische beroepen die hierbij komen kijken. Challenge Bruisend Hart is onderdeel van Sterk Techniekonderwijs het Gooi en mede mogelijk gemaakt door Maak het met Techniek en door cofinanciering van Wij-Techniek.

Alle deelnemers met hun prijzen. Karin Walters, wethouder en juryvoorzitter staat in het midden.

Fotografie: De Beeldredaktie, Sander Koning.

De Fontein wint challenge Bruisend Hart - Maak Het Met Techniek