Challenge ‘Small home’ van start!

Er is steeds minder ruimte om woningen te bouwen. En bij de bouw moeten we met meer dingen rekening houden. Bijvoorbeeld met de buren, maar ook met de kosten en het milieu. Woningcorporatie De Alliantie vraagt de hulp in van mavo-leerlingen in het Gooi met een challenge ‘Ontwerp een small home’.

De Alliantie wil in de achtertuin van een bestaand huis op Bloemenweg 8 in Huizen een tijdelijke woning bouwen. Maar om daarvoor toestemming te krijgen is wel een goed doordacht ontwerp nodig. En wie kan nu beter nadenken over een geschikt huis, dan mensen die bijna oud genoeg zijn om zélf op eigen benen te staan? Juist: jongeren! Met dit Invented by All-project krijgen mavo-leerlingen in ’t Gooi de kans om kennis te maken met technische beroepen en te werken aan een levensecht vraagstuk van een organisatie uit de regio.

De opdracht
De challenge luidt: Ontwerp een slimme, duurzame, kleine, tijdelijke woning (waar je later zelf graag zou willen wonen). De scholen kunnen hun oplossing op de website van De Ontdekhal inzenden tot 29 november 2024. Op elke school vindt een schoolfinale plaats. De winnaars van de schoolfinales mogen zich presenteren aan de vakjury. Deze Grand Finale vindt plaats op 12 december 2024. Er zijn mooie prijzen te verdienen.

Jayden bespreekt het plan van Small home met de burgemeester van Huizen.

Samenwerking met de Alliantie
Projectleider van STO het Gooi Raymond Kok benaderde de Alliantie voor de challenge Small Home, waar de Alliantie toevallig ook mee bezig was. Manager Vastgoed Jan Peter Nederstigt: “Ik was gelijk enthousiast omdat we ook iets voor de jongeren konden doen. We zoeken allerlei creatieve manieren om woonruimte toe te voegen en dit is een voorbeeld van een groot perceel waar je een stuk van af kan splitsen en dat je aan het stuk tuin dat je overhoudt een extra woonruimte toevoegt.” Architect Pepijn Blom is door de Alliantie gevraagd om te kijken of we dit soort plannen bij de gemeente kunnen doen. “In dit geval in Huizen maar we hebben iets soortgelijks in Hilversum gedaan: een klein huis op een stuk grond waar in een grote tuin extra plek is voor bewoning om te kijken of we op die manier naar extra woonruimte voor een groep die moeilijk woonruimte vindt”, aldus Blom.

Challenge Small Home is onderdeel van Sterk Techniekonderwijs ’t Gooi en mede mogelijk gemaakt door Maak het met Techniek en door cofinanciering van Wij-Techniek.

Challenge ‘Small home’ van start! - Maak Het Met Techniek