Bouw ook een dorp van de toekomst in de klas

Ben je leerkracht van groep 7 of 8 van een basisschool in het Gooi? Doe dan mee met Maak het met Techniek! Voor 2021 zijn onze Techniekambassadeurs volgeboekt, maar zodra er weer afspraken ingepland kunnen worden, sturen wij de schooldirecteuren een mail met inschrijfmogelijkheid.

Onze Techniekambassadeurs nemen een doos vol informatie mee over het project. Hierin zit ook een doe-opdracht om zelf in te plannen. Het Maak het met Techniek-project ‘We bouwen een dorp van de toekomst in de klas’ is een planologieopdracht waarbij leerlingen uit groep 7 en 8 samen een dorp van de toekomst bouwen in de klas in de schaal 1:100. De leerlingen leren bij dit project enkele techniekprincipes en samenwerken. Het heeft het een concreet eindresultaat.

Doe-opdracht klas 7 en 8

Elk kind maakt met behulp van een bouwplaat met overzichtelijk stappenplan een villa en voorziet deze van dakpanpapier. De leerkracht krijgt een instructieblad om de klas op weg te helpen en twee bouwplaten om een stadhuis te bouwen. Op een plattegrondplaat (meegeleverd stuk behangpapier) maken de kinderen op schaal het dorpsplan met straten, begroeiing, een vijver, een sloot, en alles wat je kunt bedenken in een dorp. Alle materialen, behalve scharen en lijm, worden meegeleverd.

De eerste dorpen verrijzen

In klas 8B van Michaëla van Woensel op de Minister Calsschool in Naarden, zijn ze er gelijk na de workshop van de Techniekambassadeurs mee aan de slag gegaan. Michaëla: “Als je het gekregen hebt, kun je het maar beter gelijk inzetten. Dan zit het nog fris in ieders geheugen. Het bouwproject is een hele goede basis voor een heleboel lessen en doelen. Je kunt het zo groot maken als je wil.”

Onderwerp: duurzaamheid

Naast het bezig zijn met techniekprincipes, leent het materiaal zich goed om het onderwerp duurzaamheid met de klas te behandelen. Vandaar dat het om een ‘dorp van de toekomst’ gaat. De kinderen zullen in dit kader rekening moeten houden met zonnepanelen, windmolens, elektrische laadpalen en bijvoorbeeld zelfrijdende bussen. Maar je kunt ook een ander technisch thema kiezen zoals ‘elektriciteit’ door het dorp in te richten met stoplichten en straatverlichting. Tip: snijd of knip de raampjes uit de huisjes en zet er theelichtjes op batterij in. Gezellig tijdens de donkere dagen.

Bouw ook een dorp van de toekomst in de klas - Maak Het Met Techniek