900 leerlingen bij Beroepenfeest van Gooi on Stage

Het negende Beroepenfeest van Gooi on Stage was een groot succes. Bijna 900 leerlingen van in totaal 8 vmbo-scholen uit het Gooi maakten kennis met 151 beroepen in verschillende branches, waaronder de techniekbranche.

“Het was super”, vertelt Gooi on Stage-projectleider Eleonore de Vette. Maar liefst 125 bedrijven presenteerden zich en zo konden de leerlingen een afspraak maken voor een doe-ochtend of middag bij het bedrijf of organisatie. Eleonore: “De beroepsbeoefenaren staan niet achter een kraampje maar aan een statafel; dat verkleint letterlijk de afstand waardoor leerlingen er gemakkelijke op afstappen. Want het is de bedoeling dat ze een praatje maken en erachter komen of een ministage bij dat bedrijf wat voor ze is.”

Bekende en onbekende beroepen

De meest populaire beroepsgroepen zijn defensie, politie, brandweer, boswachterij en de omroep (NOS). Eleonore: “Omdat dat bekende beroepen zijn. We vragen de mentoren van tevoren om de leerlingen zich te laten voorbereiden via de site waar alle beroepen op staan. Er zijn vaak zulke leuke beroepen waarvan wij zelf het bestaan niet afweten, laat staan de leerlingen, dus je moet ze er wel op attenderen. Bijvoorbeeld een vuursmitkunstenaar of een glazenier die glas-in-lood-glaswerk restaureert.” Eleonore vraagt de deelnemers of ze iets aansprekends willen meenemen of met kleding iets leuks kunnen doen, om de drempel erop af te stappen te verlagen. “Bijvoorbeeld een verpleger in het wit, een boswachter die een opgezet dier meeneemt, de bloemist zet een mooie bos op de statafel en eerder stonden de dames van het kinderdagverblijf met een luier op hun hoofd.”

Werkbezoekafspraken maken

De leerlingen kwamen van: Yuverta vmbo Naarden, Lucent College Hilversum, Hilfertsheem College Hilversum, Elan College Huizen, Vechtstede College Weesp, Casparus College Weesp, De Fontijn Bussum en Montessori Lyceum Gooise Meren. Zij zijn nu de gemaakte afspraken aan het registreren. “Op 50 leerlingen na hebben ze allemaal al twee afspraken voor 4 april. Die dag gaan ze individueel vanuit huis op werkbezoek bij het bedrijf of de organisatie. Na de ochtend doen ze een locatiewissel.”

Ook bedrijven in de techniek

Gooi on stage is onderdeel van het LOB-programma van de vmbo-scholen. “Mentoren gaan na de Doe Dag in gesprek met de leerlingen om te kijken wat ze leuk en niet leuk vonden, wat ze hebben geleerd en wat ze nog meer zouden willen doen. We hebben ook al voorbeelden waarbij leerlingen een baantje krijgen of stage gaan lopen, zoals voor de bloemist Hessing Flowers & more die al vanaf het begin meedoet.” Vanwege drukte en onderbezetting bij technische bedrijven heeft Bouw- en Installatiemensen uit Bussum 10 bedrijven vertegenwoordigd tijdens het Beroepenfeest. “Leerlingen konden dus via deze organisatie een afspraak maken bij een van deze technische bedrijven. Op die manier konden we ook iets meer beroepen in de techniek laten zien.”

900 leerlingen bij Beroepenfeest van Gooi on Stage - Maak Het Met Techniek